I starten kaldte jeg det bare træt!

AA

Ifølge Stressforeningen lider 250.000-300.000 danskere af alvorlig stress, mens 500.000 føler sig decideret udbrændte på jobbet. Elsebeth (44) er en af de mange, som ud over angst også har følt sig udbrændt og oplevet stress – og det i en grad, så det kostede både job og bolig.

Elsebeth, som er fra Helsingør, har gennem mange år været fastansat som webtekst-skribent. På arbejdspladsen er der fart på hverdagen, men Elsebeths store overskud gør, at hun kan jonglere med rigtig mange bolde på samme tid.

På et tidspunkt i midten af 2013 får Elsebeth det rigtig dårligt, og hun bliver opmærksom på, at helt basale hverdagsting så som mad og søvn i en længere periode ikke har fungeret for hende. Derfor vælger hun at sygemelde sig, men er efter 3 måneder tilbage på arbejde.

I løbet af 2014 rammes Elsebeth af kramper i brystet, åndenød og kvalmeanfald, og hendes puls bliver ekstremt høj. Hendes krop sender dermed tydelige signaler om, at noget er galt. Elsebeth ved på dette tidspunkt ikke, at der er tale om et regulært angstanfald. Men hun ser sig nødsaget til at sygemelde sig igen.   

Kroppen var tonstung
»I starten kaldte jeg det bare træt!« fortæller Elsebeth med dyster stemme. »Der kom dage, hvor jeg bare ikke kunne noget. Kroppen var tonstung, alt var slukket, og det føltes, som om jeg havde lim inde i hovedet og var lavet af beton. Jeg kunne hverken holde øjnene åbne eller få ordene frem. Momentvis fik jeg angstanfald og fysiske smerter, og når jeg holdt fri, blev symptomerne endnu værre. Det kunne komme pludseligt. Derfor gik jeg ingen steder alene.«

Da Elsebeths anden sygemelding har varet i 4 uger, modtager hun en opsigelse fra sin arbejdsgiver. Dermed ender hun i den kedelige statistik, som viser, at hver femte stresssyge mister sit arbejde på grund af stress. Den mistede lønindtægt og en langvarig sygemelding bevirker, at Elsebeth bliver nødt til at sælge sit hus.  

Helbredende at møde ligesindede
Under et møde med en sagsbehandler i Helsingør Kommune præsenteres Elsebeth for kommunens selvhjælpskursus LÆR AT TACKLE job og sygdom. På kurset får man redskaber til at få en hverdag med job og sygdom til at gå op i en højere enhed. Elsebeth melder sig til kurset, som hun gennemfører i foråret 2015.

Så snart vores samtale falder på Elsebeths oplevelser med kurset, bliver hun lys og let i stemmen.

»Jeg var enormt heldig, at den brochure lige var landet på min sagsbehandlers bord. Det at møde de andre på holdet var noget af det allerbedste. Det eri sig selv helbredende at møde ligesindede på grund af deres umiddelbare forståelse af ens situation. Vi var i samme båd. De havde selv sygdomsforståelse.«

»Holdet fik hurtigt fornemmelsen for, hvor meget kontrol man kan tage tilbage. Vi blev inspireret til at fokusere på, hvad vi kunne gøre, i stedet for hvad der er galt og dårligt, og hvad man ikke kan. Vi fik flyttet vores perspektiv, og alle fandt et eller andet, de gerne ville gøre noget ved.«

Symptomer og erfaring
I modsætning til fx traditionelle selvhjælpsgrupper er LÆR AT TACKLE job og sygdom et praktisk kursus. Her trænes kursisterne i at anvende en række konkrete værktøjer, som – med udgangspunkt i kursistens faktiske arbejdsevne – støtter op om den enkeltes evne til at finde balancerede og helhedsorienterede løsninger. Elsebeths største udfordring var følelsen af voldsom udbrændthed – en udfordring som hun tog med sig på kurset for at få løst.

»Jeg var sygemeldt, kunne hverdagen stadig føles travl, da der fx stadig var lægeaftaler, møder med jobcentret og ting vedrørende hussalg, som skulle passes. Og hvis jeg havde haft to meget travle dage i træk, så lå jeg simpelthen brak bagefter. Men på kurset lærte jeg, at det handlede om at dosere min energi. Kursusbogen indeholder skemaer med dagsplaner og ugeplaner, som jeg udfyldte med fx frokost, aftensmad, hvile og små aktiviteter, så jeg gradvist trænede mig selv i at være mere aktiv.

Hvile var timer, hvor jeg ikke måtte lave noget som helst. Jeg skulle lægge mig ned og lukke øjnene. Da jeg havde fundet ud af, hvad problemet var, kunne jeg begynde at arbejde målrettet på at opbygge energioverskud og få genskabt en balance mellem aktivitet og hvile. Jeg brugte dette værktøj i 2-3 uger for at genoptræne min fornemmelse af, hvor meget jeg laver. Herefter har jeg kunnet fokusere mere spontant på balancen mellem aktivitet og hvile.«

»Det med aktivitet og hvile er ligesom et batteri. Hvis man har så og så megen energi, så skal man lade være med at bruge det alt sammen. Til gengæld hvis man så lægger sig ned og hviler en halv time om formiddagen og en halv time om eftermiddagen, så kan man gradvist bygge det op.  Når man først har fået tag på det, så er det ikke spor svært. Jeg har hele tiden opmærksomhed på balancen.«

Mere end 65 kommuner udbyder et eller flere af LÆR AT TACKLE-kurserne, og det er gratis at deltage på et kursus. »Det er godt, at det ikke er nogen pengemaskine«, fremhæver Elsebeth og fortsætter, »det er GENIALT, at underviserne er nogen med erfaring med sygdom. De er frivillige og står der, fordi de gerne vil gøre noget for andre. Jeg vil med 100 % sikkerhed anbefale kurset til andre. Fordi det virker!« slutter hun.  

Vil du gerne selv på kursus? Så skal du kontakte din kommune.
Find kontaktoplysninger HER