Her hører jeg til. Her kan jeg få den hjælp, jeg har brug for!

AA

30-årige Cecilie Keinicke får som 9-årig konstateret sukkersyge. Hendes immunforsvar er generelt lavt igennem hele opvæksten, og hun samler ifølge eget udsagt ’alting op’. Det ender med en fyring, der får det hele til at ramle. Vi talte med Cecilie, lige efter at hun havde afsluttet LÆR AT TACKLE job og sygdom.  

Hele sit voksne liv har Cecilie været på arbejdsmarkedet, men hendess svage helbred betyder, at hun har mange sygemeldinger. Da sygdomsperioderne i 2014 tiltager i hyppighed, bliver hun opsagt på sit arbejde.

Det hele ramlede
»Til sidst var jeg så meget syg, at jeg skubbede chefer og kollegaer væk. Det hele ramlede, og min verden brød fuldstændig sammen. Først tænkte jeg stress, men der var også meget følelsesbetonet i det. I tiden efter, at jeg havde mistet mit job, følte jeg mig stresset og ked af det pga. min situation.«

Under et møde med en jobkonsulent i Helsingør Kommune hører Cecilie om mestringskurset LÆR AT TACKLE job og sygdom. Hun melder sig til kurset, som hun gennemfører i foråret 2015.

Redskaber til at mestre hverdagen
»På kurset fik jeg en masse redskaber til at tackle min hverdag,« beretter Cecilie glad og fortsætter med at fortælle, at hun blev raskmeldt 1. juli 2015. Desuden er hun i gang med et kursus som frontmedarbejder – et kursus, som gerne skal lede hende tilbage i job.

»Handleplanerne er det vigtigste redskab, jeg fik med fra kurset, og jeg bruger dem stadigvæk – rigtig meget faktisk. Jeg kan give et eksempel: Nu er jeg jo startet på kurset som frontmedarbejder, og for at jeg ikke skulle stresse helt igennem, har jeg lavet en handleplan, hvor jeg bor hos mine forældre i starten af kurset for at få en god start. De giver mig støtte og tager sig af min hund, og af mig når jeg kommer hjem. Jeg skal ikke stå med det hele alene.«

»Min handleplan var at søge støtte og hjælp. Lægge mildt ud, se tiden an og så give det et mål: 14 dage hjemme hos mine forældre. Har jeg brug for mere støtte, så bliver jeg. Og hvis jeg i løbet af de 14 dage tænker, at jeg godt kan nå det, jeg skal, så tager jeg hjem til mig selv under resten af kurset. Min handleplan gør, at jeg undgår de stressende situationer, hvor jeg skal sørge for alt selv. Mit råd er: Søg den hjælp du kan.«

Man vælger selv, hvor meget man vil åbne op
På LÆR AT TACKLE job og sygdom får deltagerne redskaber til at mestre en hverdag med job og sygdom. Tanken om at skulle møde fremmede med sygdom kan for nogen føles udfordrende. Men på kurserne vælger man selv, hvor meget man vil åbne op. Vil man kun lytte, er det også ok. 

»Mødet med kursisterne var fantastisk! Det var rart at være i en situation, hvor man ikke følte, at der blev rullet øjne. Vi stod alle i samme situation – vi kæmpede alle sammen med noget og havde brug for hjælp, selv om vi måske havde en skjult sygdom. For det er ikke altid let at se, om man har noget med ryggen eller leddene eller angst og depression. Det var rart at sidde i fællesskab og støtte hinanden. Det var også befriende, at underviserne kunne sætte sig ind i ens situation. Da tænkte man, at her  hører jeg til, her kan jeg få den hjælp, jeg har brug for.« 

»Det, som gjorde det største indtryk på mig på kurset, var den der åbenhed. At man ikke behøvede at lukke ned. Det, man havde brug for, fik man lov til at tale om. Mange fik egentlig bare fik lov til at være sig selv.  Man skulle ikke tænke, at nu gider folk sgu da ikke høre om, at jeg har dårlig ryg, eller at jeg er stresset eller noget andet. Man er netop i samme båd. I bund og grund var kurset helt fantastisk. Det kan virkelig VIRKELIG anbefales,« slutter Cecilie.

Vil du gerne selv på kursus? Så skal du kontakte din kommune.
Find kontaktoplysninger HER